marți, 19 februarie 2013

EXISTA BUCATARIE ROMANEASCA?







Bucataria romaneasca este un amestec,un amalgam de influente,de gusturi si arome.Pozitia geografica si istoria tulburata ne-a invatat sa ne adaptam chiar si in bucatarie luand putin de aici,putin de acolo si cu ce avem sa facem ceva.Nu poti sa vorbesti de mamaliga la noi,ca in toata Europa de altfel doar dupa anul 1530 si asta datorita lui Cristofor Columb asa cum nu putem sa vorbim de cartofi,rosie sau cacao si atunci ne intrebam cum era bucataria in provinciile romanesti?Pai sa o luam strategic - animale de casa si vanat,peste,vin si miere,mirodenii din orient,vin,afumaturi...etc...iar dupa anul 1550 au aparut ce a foat adus din America Centrala si de Sud de catre spanioli si portughezi.Asa ca ne intorcem la istoria provinciilor si puternicele influente datorate imperiilor ce ne-au inconjurat si vorbim aici de Imperiul Otoman,Rus si Habsburgic.
Bucataria romaneasca este impartita intre zonele de influenta ale Imperiilor la care s-au adaugat priceperea si dorinta bucatrailor de a adauga ceva specific dand nastere unui fel de macare nou. Sunt adeptul incercarilor si experientelor culinare si a gusturilor noi asa cum in supa de rosii puneam doar patrunjel ca sa aflu ca adaugand si putin leustean ii schimba savoarea.Bucataria inseamna gust,textura si aspect si tine de fiecare cum simte si apreciaza un fel de macare fie friptura sau o simpla salata ce si aceasta poate sa fie altfel daca adaugi merisore si cateva migdale alturi de putin marar si patrunjel,cateva bucatele de branza,cateva fire de ceapa verde,cateva masline alaturi de frunzele de salata,2-3 ridichi,ulei de masline si putina lamaie alaturi de cateva picaturi de otet de mere,sare si piper.Si se spune ca salatele sunt simple si comune si sunt daca noi vrem sa fie cum fiecare mancare poate sa fie altfel daca suntem dispusi sa incercam gusturi noi.
In final nu cred ca avem in adevaratul sens o bucatarie traditionala romaneasca dar clar avem o bucatarie ce aduce gusturi noi si texturi,combinatii de arome si mirodenii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu